Η Ύψωση του Τιμίου Σταυρού στον Ι.Ν. Αποστόλου Παύλου και Παναγίας Προυσιωτίσσης Καρέα - Άνω Ηλιουπόλεως.
Το απόγευμα της παραμονής της Υψώσεως του Τιμίου Σταυρού, οι καμπάνες έκρουσαν χαρμόσυνα στις 18:30, ώρα έναρξης του Πανηγυρικού Εσπερινού μεθ' Αρτοκλασίας.
Ανήμερα της εορτής, στις 7 το πρωί, ξεκίνησε ο Όρθρος, στο τελείωμα του οποίου, μετά τη Μεγάλη Δοξολογία, ετελέσθη στον Ιερό μας Ναό πανηγυρικώς η Ύψωση του Τιμίου Σταυρού και Αγιασμός από τον εφημέριό μας, αρχιμανδρίτη κ. Καλλίνικο Χριστέλη, πλαισιουμένου από τους διακονητές του Ιερού Βήματος.
Ακολούθως, τελέσθηκε η Θεία Λειτουργία, στην οποία συμμετείχε πλήθος ευλαβών πιστών, οι οποίοι παρά το εργάσιμο της ημέρας, προσήλθαν ευλαβώς να προσκυνήσουν τον Σταυρό του Κυρίου μας Ιησού Χριστού, το ιερό αυτό στήριγμά τους, το σύμβολο της σωτηρίας και του πνευματικού αγώνος, μέχρι την επακόλουθη Ανάσταση.
Μετά το πέρας της Λειτουργία, διαβάσθηκε επιμνημόσυνος δέηση υπέρ αναπαύσεως της ψυχής κεκοιμημένης ενορίτισσας.
Το απόγευμα της Υψώσεως και ώρα 18:30, εψάλη η Ακολουθία των Χαιρετισμών του Τιμίου Ξύλου, ολοκληρώνοντας έτσι το εορταστικό διήμερο για το Ανίκητον Ξίφος του πολέμου κατά του Εχθρού και της αμαρτίας, τον Τίμιο Σταυρό.
Λίγα λόγια για το - κάτωθι εικονιζόμενο - κειμήλιο του Ιερού μας Ναού, από το βιβλίο «ΣΤΑΥΡΟΣ ΑΠΟ ΤΗ ΓΕΩΡΓΙΑ» του πάλαι εφημερίου ημών π. Ειρηνάρχου Θεοδώρου
Ο λόγος περί της εξ αμεταβλήτου επένδυσης του Τιμίου Σταυρού εκ της Γεωργίας, ο οποίος είναι αποθησαυρισμένος στον Ιερό μας Ναό.
Ο ευμεγέθης αυτός Τίμιος Σταυρός βρίσκεται στο τέμπλο του ναού, αριστερά της Ωραίας Πύλης, τοποθετημένος μέσα σε ξύλινη θήκη η οποία προστατεύεται από κρυστάλλινο υαλοπίνακα. Στο πίσω μέρος του κρέμεται βελούδινη κουρτίνα κεντημένη με χρυσά άνθη και φύλλα.
Εντός της ξύλινης θήκης βρίσκονται αφιερώματα των πιστών, πέτρα εκ της Γεωργίας και αναμνηστικό μετάλλιο, εικονίζον το έμβλημα της Σχολής Καλών Τεχνών Τυφλίδος «ΧΟΓΚΑΪΣ ΜΙΝΤΙ», της οποίας μαθητές κατεσκεύασαν τον εν λόγω Τίμιο Σταυρό. Έμπροσθεν του κειμηλίου, όπως εικονίζεται, κρέμεται αργυρή κι επιχρύση κανδήλα, κοσμημένη με σμάλτα.
Η ξύλινη θήκη, η βαρύτιμη κουρτίνα και η κανδήλα αποτελούν αφιερώματα των πιστών του Ιερού Προσκυνηματικού Ναού Αποστόλου Παύλου Καρέα - Ηλιουπόλεως.
Ο Τίμιος Σταυρός είναι ύψους 2,55 μ. και πλάτους 1,20 μ. με πάχος ξύλου 0,12 μ. και πλάτος κεραιών σταυρού 0,27 μ.
Είναι κατασκευασμένος από ξύλο καστανιάς, κατειργασμένος με το χέρι και βαμμένος με κάσσια στο χρώμα της καστανιάς. Η μπροστινή όψη του είναι καλυμμένη με δώδεκα πλάκες εξ αμεταβλήτου αργυρού μετάλλου, διαστάσεων 024 x 025 μ. που στηρίζονται στο ξύλο με καρφιά. Οι δέκα από αυτές τις πλάκες έχουν σκαλισμένες ισάριθμες ευαγγελικές παραστάσεις από τη ζωή του Χριστού, η ενδεκάτη εικονίζει την Κοίμηση της Θεοτόκου και η δωδεκάτη, αναγράφει στη γεωργιανή και την ελληνική γλώσσα το τροπάριον του Τιμίου Σταυρού «Σῶσον, Κύριε, τόν λαόν σου...».
Η θεματολογία των παραστάσεων στην επένδυση του Τιμίου Σταυρού είναι: 1. «Ο ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ», 2. «Η ΓΕΝΝΗΣΗ ΤΟΥ ΧΡΙΣΤΟΥ», 3. «Η ΥΠΑΠΑΝΤΗ», 4. «Η ΒΑΠΤΙΣΙΣ», 5. «Η ΜΕΤΑΜΟΡΦΩΣΙΣ ΤΟΥ ΧΡΙΣΤΟΥ», 6. «Η ΒΑΪΟΦΟΡΟΣ», 7. «Η ΣΤΑΥΡΩΣΙΣ», 8. «Η ΑΝΑΣΤΑΣΙΣ», 9. «Η ΑΝΑΛΗΨΙΣ», 10. «Η ΠΕΝΤΗΚΟΣΤΗ», 11. «Η ΚΟΙΜΗΣΙΣ ΤΗΣ ΘΕΟΤΟΚΟΥ», 12. Το τροπάριο «Σώσον, Κύριε, τον λαόν σου...».
Ο Τίμιος Σταυρός εκ Γεωργίας προερχόμενος, είναι κατασκευασμένος με το χέρι και χρειάστηκαν σαράντα ημέρες να κατασκευαστεί από είκοσι μαθητές, το έτος 1999. Πριν ξεκινήσουν οι εργασίες κατασκευής, οι είκοσι μαθητές της Σχολής Καλών Τεχνών Τυφλίδος «ΧΟΓΚΑΪΣ ΜΙΝΤΙ» και ο καθηγητής Βαχτάν Χαζαλίας, προετοιμάστηκαν πνευματικά, νήστεψαν, εξομολογήθηκαν, μετέλαβαν των αχράντων μυστηρίων και την Καθαρά Δευτέρα του 1999, πρώτη μέρα νηστείας της Μεγάλης Τεσσαρακοστής, με τη χάρη του Θεού και τη δύναμη του Τιμίου Σταυρού, άρχισαν να τον κατασκευάζουν. Ο Τίμιος Σταυρός ολοκληρώθηκε την Κυριακή των Βαΐων .
Όταν ολοκληρώθηκε ο Τίμιος Σταυρός, οι μαθητές της Σχολής και ο καθηγητής Βαχτάν τον πρόσφεραν δώρο στον Καθολικό Πατριάρχη Γεωργίας κ.κ. Ηλία τον Β'. ο οποίος τον προσέφερε δώρο στην Ιερά Σύνοδο της Εκκλησίας της Ελλάδος. Μετά την ανταλλαγή των απαραιτήτων επιστολών μεταξύ των δύο Εκκλησιών, ξεκίνησε η επίπονη και δύσκολη διαδικασία της αποστολής στην Ελλάδα. Με τη χάρη του Θεού, τα εμπόδια και οι δυσκολίες ξεπεράστηκαν. Ο Τίμιος Σταυρός, ως απλό και κοινό αντικείμενο «ταξίδευσε» από τη Γεωργία στην Ελλάδα.
Ο Τίμιος και Ζωοποιός Σταυρός αναχώρησε με τουριστικό λεωφορείο που εκτελούσε το δρομολόγιο Τυφλίδα - Αθήνα στις 27/10/1999 και έφθασε στην Αθήνα στις 7:30 το πρωΐ την Κυριακή 31 Οκτωβρίου.
Έξω από την Ιερό Ναό Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης Ομονοίας, αντιπροσωπεία του Ιερού Ναού Αποστόλου Παύλου Καρέα - Άνω Ηλιουπόλεως, παρέλαβε τον Τίμιο Σταυρό, τον τοποθέτησε σε ειδκώς ευπρεπισμένο αυτοκίνητο και τον μετέφερε στον Ιερό μας Ναό.
Η είσοδος του Τιμίου Σταυρού στο ναό έγινε με βυζαντινή μεγαλοπρέπεια και θρησκευτική κατάνυξη στο τέλος της Θείας Λειτουργίας. Μετά το «Εἴη τό ὄνομα Κυρίου εὐλογημένον...», ο λειτουργών ιερέας, ενδεδυμένος με λαμπρή στολή και ψάλλοντας το «Σῶσον, Κύριε, τόν λαόν σου...» παρέλαβε από τον εξωνάρθηκα τον Τίμιο Σταυρό μαζί με άλλους χειροδύναμους άνδρες και το μετέφεραν στον κέντρο του σολέα όπου και τον ύψωσαν με ευλάβεια και συγκίνηση ψάλλοντας όλοι μαζί το «Ὁ Ὑψωθείς ἐν τῷ Σταυρῷ ἑκουσίως...». Στο τέλος της τελετής οι πιστοί με δάκρυα χαράς στα μάτια ασπάστηκαν με σεβασμό και ευλάβεια το ιερό σύμβολο της πίστεώς μας.
Ο Τίμιος Σταυρός από τη Γεωργία είναι το ιερώτερο και τιμαλφέστερο κειμήλιο του Ιερού, Προσκυνηματικού Αποστόλου Παύλου Καρέα - Άνω Ηλιουπόλεως.
Χρόνια πολλά κι ευλογημένα. Σταυρέ του Χριστού, σώσον ημάς τη δυνάμει Σου.
ΕΚ ΤΟΥ ΙΕΡΟΥ ΝΑΟΥ
![]() |
Το ιερό μας κειμήλιο |
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου